Prima pagină » Látogatóban Románia nemzeti virágánál

Romániában több mint 100 évbe telt, hogy megvalósuljon az a királyi korszakban született ötlet amelynek kivitelezése két évvel ezelőtt fejeződött be, amikor a bazsarózsát végre nemzeti virággá nyilvánították hazánkban.

Mivel Romániának most már van egy nemzeti virága, helyénvaló megköszönni a kezdeményezést és a sikert mind dr. prof. Florin Toma úrnak, a bukaresti Agrártudományi és Állatorvosi Egyetem Kertészeti Karának a tanárának, valamint Őfelségének, Margareta hercegnőnek, a román korona őrzőjének és házastársának ASR Radu hercegnek.

Tudni kell, hogy egy nemzeti virág kijelölése összetett folyamat, és egy adott virág kiválasztása valójában egy gazdasági, ornamentális és hagyományos kongruencia. A bazsarózsa az egész országban elterjedt és rendkívül népszerű a virágkötők körében. Ez a virág nemcsak a parkokban és kertekben, hanem a hagyományos művészeti alkotásokban is, a népviseleteken és a hagyományos szőnyegeken is megtalálható. Végül, de nem utolsósorban a bazsarózsa a román hadsereg veteránjainak jelképe.

A történet még ennél is tovább folytatódik, és elvezet a mezőzáhi bazsarózsa apró, bibor virágához. A Délkelet-Európában egyedülálló sztyeppei bazsarózsa rezervátum állítólag 10 000 éves, megjelenése a jégkorszak utáni időszakra tehető, azonban az első feljegyzések a mezőzáhi bazsarózsáról 1846-ban készültek, amikor a virágot kiállították Bécsben.

Alexandru Borza, akit a román botanikai iskola megalapítójaként tartanak számon, 1932-ben hozta létre a mai napig fennálló rezervátumot, mindössze 5 kilométerre a Mezőzáh központjától.

A második világháború alatt a rezervátum megmentője Marcu Sâncrăianu volt, aki 60 éven keresztül a rezervátumnak szentelte életét, és tanítványát, Octavian Călugărt képezte ki, hogy folytassa a rezervátum gondozásának és fejlesztésének küldetését, amely 2017 szeptemberéig tartott, amikor Ciprian Cenan vette át a kurátori szerepet.  Ezeknek a rendkívüli embereknek köszönhetjük a jelenlegi sztyeppei bazsarózsa rezervátum létét, amely egyedülálló a világon, mivel a legnagyobb magasságban – több mint 450 méteren – található, ahol ezt a mesevilágot találjuk, azaz 3,5 hektáron, több mint 50 000 példány sztyeppei bazsarózsát.

A mezőzáhi sztyeppei bazsarózsa áprilistól májusig virágzik, és a hőmérséklettől és a virágzási fázisok sorrendjétől függően 2-3 hétig, maximum egy hónapig láthatjuk. A 10-30 centiméter magas, élénkpiros virágú, rendkívül törékeny növények azonnal elpusztulnak, ha leszedjük őket.

A virágok szaporítása különleges figyelmet és gondosságot igényel, és ugyanilyen fontos, hogy a látogatók is különleges odafigyeléssel közelítsenek hozzájuk. Szeretettel várunk mindenkit!

Pictural Decor

Vezi toate postările

Adaugă comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *