Prima pagină » Floarea Națională a României la ea acasă

România a avut nevoie de mai bine de 100 de ani pentru a concretiza o idee născută în perioada Regalității și finalizată abia în urmă cu doi ani, atunci când, în sfârșit, bujorul a fost desemnat Floarea Națională a țării noastre.

Pentru că România are, în acest moment o floarea națională se cuvine să mulțumim pentru inițiativă și reușită atât domnului Florin Toma, Prof. Univ. Dr. la Facultatea de Horticultură din cadrul Universității de Științe Agronomice și Medicină Veterinară București  dar și Majestăților Sale Margareta, Custodele Coroanei României, împreună cu Prințul consort, ASR Radu.

Se cuvine să cunoaștem că desemnarea unei flori naționale este un proces complex, iar alegerea unei anumite flori presupune, de fapt, o congruență economică, ornamentală și tradițională. Bujorul este o floare larg răspândită pe teritoriul țarii, fiind extrem de îndrăgită de floriști, nelipsită din parcuri și grădini dar și din creația artistică tradițională, florile de bujor regăsindu-se pe costume populare ori pe covoare tradiționale. Nu în ultimul rând, bujorul este simbolul veteranilor Armatei Române.

Povestea merge și mai departe și vă poartă către floarea mică, purpurie a bujorului de stepă din localitatea Zau de Câmpie. Unică în S-E Europei, rezervația de bujori de stepă de la Zau de Câmpie se spune că are o vechime de 10.000 de ani, apărând chiar în perioada postglaciară, însă primele semnalări despre bujorul de stepă de la Zau de Câmpie au fost făcute în anul 1846, când floarea a fost expusă la Viena.

Mai aproape de zilele noastre, în anul 1932 academicianul Alexandru Borza, considerat fondatorul școlii românești de botanică, înființa actuala rezervație situată la 5 kilometri de centrul comunei Zau de Câmpie. În vremuri istorice vitrege,  în timpul celui de-Al Doilea Război Mondial, omul care a salvat rezervația a fost  Marcu Sâncrăianu care, vreme de 60 de ani și-a devotat viața acestei rezervații, pregătindu-l pe ucenicul  său, Octavian Călugăr să continue misiunea de îngrijire și dezvoltare a rezervației, fapt ce a continuat  până în  septembrie 2017 când domnul Ciprian Cenan a preluat rolul de custode.  Acestor oameni extraordinari le datorăm existența actualei rezervații de bujori de stepă, unică în lume prin faptul că este situată la cea mai mare altitudine – la peste 450 m – unde regăsim această lume de basm,  adică 3,5 hectare cu peste 50.000 de exemplare de bujori de stepă.

Bujorii de stepă de la Zau de Câmpie înfloresc în perioada aprilie-mai, și, în funcție de temperatură si succesiunea fazelor de înflorire, se ajunge la o perioada în care îl putem vedea de 2-3 săptămâni, maxim o luna. Au o înălțime de 10-30 de centimetri și au florile de culoarea roșu aprins, fiind plante extrem de firave, care mor imediat dacă sunt culese pentru a fi pusă în vază. Pentru a o înmulți este nevoie de o atenție specială.

Și de o atenție specială are nevoie și din partea dvs, a tuturor celor care veniți să o vizitați!

Vă așteptăm!

Pictural Decor

Vezi toate postările

Adaugă comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *