Prima pagină » Testimoniale

Testimoniale

„Castelul Pocol din Baia Mare a fost preluat recent în patrimoniul municipiului Baia Mare, iar de curând am terminat și proiectul pe care urmează să îl transpunem aici. Vom da în curând startul lucrărilor de reabilitare redând astfel acestui loc demnitatea și strălucirea de odinioară.

Castelul Pocol este în prim planul unui demers pe care personal îl apreciez extrem de mult. O artistă, designerul florist Cristina Moldovan, a filmat la castel, într-un decor contrastant cu ruinele de aici, plin de flori, după un scenariu care redă cele mai importante momente din viața celui care a fost Alexiu Pocol.

„Flori la Castelul Minelor de Aur” face parte dintr-o serie prin care doamna Moldovan își dorește să atragă atenția opiniei publice asupra unor locații de interes public, rămase în paragină și care ar merita să fie repuse în valoare. Castelul Pocol va fi salvat, îi vom reda demnitatea, strălucirea și îl vom deschide publicului larg. Acest lucru sper să se întâmple și cu alte locații asemănătoare din România. Avem o țară atât de frumoasă, ar trebui să putem să avem mai mare grijă de comorile ei, de la cele naturale, umane și până la cele arhitecturale!”

Dr. Ec. Cătălin Cherecheș
Primarul Municipiului Baia Mare


„Buna ziua,

Urmare a vizionării celor 11 minute din superbul film despre viața lui Alexiu Pocol, film realizat la ceea ce a mai rămas din renumitul lui Castel, deși unii arhitecții spun ca este improprie acesta denumire, dar băimărenii se mândresc cu ea, vă aduc la cunoștință ca este un imbold pentru mine și Direcția Patrimoniu a Mun. Baia Mare in a insista pentru reabilitarea și punerea in valoare a acestui edificiu.

Recunosc ca in ignoranța mea, pana la acest proiect al dumneavoastră, nu am avut cunoștință de proveniența aurului care compune coroana Alteței sale Regina Maria, una dintre artizanele Marii Uniri. Am sa aduc la cunoștința tuturor acest lucru și bineînțeles ca va fi cel puțin o fraza in nota de fundamentare a proiectului de finanțare a lucrărilor de reabilitare și refuncționalizare la acest edificiu.

Va mulțumim pentru modul profesionist și romantic in care ați tratat personalitatea lui Alexiu Pocol cu suișurile și coborâșurile ei.

De asemenea doresc sa va mulțumesc pentru promovarea municipiului deși acest castel prin modul in care arată la aceasta data nu ne face onoare, dar, din păcate, datorită unor interese obscure a fost foarte dificilă și cu multe piedici preluarea și intabularea acestuia împreuna cu terenul aferent in proprietatea Municipiului Baia Mare.”

Cu aleasă considerație.
Vasile Cameliu Gligan
Dir. Exec. Direcția Patrimoniu.


„Bună ziua,

Mă numesc Pop Lucia, sunt muzeograf la Muzeul Județean de Istorie și Arheologie Maramureș și doresc să vă felicit pentru proiectul Flori la Castel, pentru filmul de scurtmetraj de pe Valea Borcutului care promovează un monument istoric aflat acum în mare suferință. Castelul Pocol, odinioară, minunată reședință a lui Alexiu Pocol, distins om politic, om de afaceri, care astăzi ocupă un loc important în istoria orașului Baia Mare, are un potențial cultural și turistic extraordinar. Prin această promovare culturală ați făcut un pas important în valorizarea acestui potențial ceea ce pe mine personal mă bucură foarte tare. Este minunat ceea ce faceți. Cunosc personalitatea lui Alexiu Pocol așadar pot să spun că ați pătruns cu succes în lumea lui și chiar sunt impresionată de felul în care ați reușit, într-un timp atât de scurt să îl surprindeți pe Pocol în ipostaze esențiale din viața sa. Încă o data, felicitări întregii echipe!”

Cu stimă
Lucia Pop
Muzeograf Muzeul Județean de Istorie și Arheologie Maramureș


„Flori la Castel este un proiect care ne-a impresionat încă de la primul episod- Flori la Castelul Calendar- prin modul în care inițiatoarea acestuia, Cristina Moldovan, ne-a purtat atât prin istoria castelului cât și prin cea a celor cărora le-a aparținut.

Proiectul are un uriaș potențial de a deveni brand de țară, deoarece minuțioasa documentare și accesibilă prezentare poate aduce în atenția publicului larg și a autorităților, clădiri importante de patrimoniu care par a fi uitate de vreme și de cei care ar trebui sa le pună in valoare.

Credem că ideea de a le dărui acestor castele o zi în care să fie în centrul atenției, o zi în care inimile membrilor echipei Flori la Castel să umple spațiul pe care-l pun în valoare, și măiestria Cristinei Moldovan- designer florist- va transforma prezentarea într-un basm floristic și va putea fi un punct important de plecare pentru a le îmbunătăți soarta.

Alături de această echipă entuziastă și creativă am petrecut momente prețioase, experiențe inedite și am descoperit o Românie fascinantă.

Fundația Prețuiește Clipa s-a alăturat acestui proiect cu încredere și optimism, fiind siguri că oferind astfel un sprijin în acest demers nobil, Proiectul Flori la Castel te invită să vezi aceste edificii altfel decât până acum, prin „lentilele” PicturalDecor.ro. Prin acestea, castelele – prețioase clădiri de patrimoniu aflate în suferință – primesc culoare, unicitate și mai ales speranță la un viitor demn.”

Cu apreciere și admirație,
Georgeta Nenciu
Președinte al Fundației Prețuiește Clipa


„Bună ziua,

În urma vizionării episodului 4 din proiectul „Flori la Castel” am rămas profund impresionat de buna calitate a documentarului, care în cele câteva minute a reușit nu doar să mă captiveze dar și să mă transpună în acea perioada a istoriei, creându-mi senzația că trăiesc efectiv acele vremuri, alături de personajele respective. Felicitări pentru cadrele minunate și decorurile uimitoare realizate alături de echipa de producție. Este o mare bucurie că am reușit să fac parte din grupul celor implicați în acest proiect și sper să reușesc să susțin și proiecte viitoare alături de voi. Totodată, sper ca aceste proiecte să-și atingă scopul nobil și să ajute, prin conștientizare la redarea strălucirii din trecut a castelelor respective.”

Cu respect profund,
Gabriel Deișorean
Director General Celoplast


„Stimată Doamnă Moldovan,

Aș vrea să-mi exprim aprecierea și recunoștința pentru dăruirea Dvs. și a echipei Dvs. în realizarea filmului. Personajele, decorurile și decorațiunile florale care au fost niște lucrări artistice de o calitate și splendoare aparte, toate la un loc, au conferit filmului, locului, castelului, poveștii de viață a lui Zsolt, Fundației Bonus Pastor în general, o importanță deosebită. Ați contribuit într-un mod foarte special la revigorarea și îmbărbătarea nădejdii din noi că într-adevăr atât castelul cât și salvarea de vieți au/trebuie să aibă un viitor.

Simbolismul sugestiv al imaginilor, toată concepția în sine a prezentării arcului istoric și înglobarea în povestea castelului a unei povești adevărate de astăzi, parcă redă zidurilor crăpate, cărămizilor netencuite și zugrăvelii ponosite gloria unor vremuri de mult apuse. Ideea Dvs. de a porni de la începuturile prezumtive de multe secole ale castelului și în special de la pietatea și rugăciunea fostei locuitoare a acestui edificiu emblematic, modelând legătura nevăzută, dar reală dintre spiritualitatea și moștenirea lăsate de ea pe de o parte și ceea ce se întâmplă pe moșie de mai bine de două decenii pe de altă parte, dă dovadă de un spirit sensibil, de un suflet receptiv la adevărurile istorice, de o empatie remarcabilă față de cei suferinzi, totodată scoțând în evidență faptul că există cale de ieșire din profunzimea și adâncurile în care poate aluneca sau poate fi lăsată, chiar împinsă o ființă umană.

Vă mulțumim încă odată că prin intermediul filmului Dvs. anul 2020 ne-a adus un plus nescontat în prezentarea imaginii Fundației Bonus Pastor și a castelului.

Între timp ne-ați trimis și varianta cu subtitrare în limba maghiară, mai repede decât ne așteptam. Vă mulțumesc și pentru acesta.”

István Szabó
Director Executiv Fundația Bonus Pastor


“Flori la Castelul Voievodului Etern” este un material video, foarte bine realizat, de promovare a Curții Domnești de la Târgoviște.

Cine pornește cu puțină curiozitate și îndrăzneală să descopere Cetatea Târgoviștei, după ce a vizualizat filmul, va reuși să afle tainele acestui minunat loc, ce a fost reședință voievodală pentru numeroși domnitori precum Mircea cel Bătrân, Vlad Țepeș, Neagoe Basarab, Petru Cercel, Mihai Viteazul, Matei Basarab, Constantin Brâncoveanu.

Felicit membrii echipei “Flori la Castel” care au reușit, cu multă dăruire și creativitate, să promoveze un adevăr istoric și îmi exprim disponibilitatea de a susține astfel de proiecte și pentru alte obiective turistice din județul Dâmbovița.

Cu aleasă considerație,
dr. Cîrstina Ovidiu
Manager Complexul Național Muzeal „Curtea Domnească” Târgoviște