Prima pagină » ecoPolitic News: Castelul Pocol, va fi restaurat și reintrodus în circuitul turistic

Castelul Pocol situat în cartierul Valea Borcutului din municipiul Baia Mare va fi complet restaurat și introdus în circuitul turistic al județului Maramureș, a declarat, joi, pentru AGERPRES, primarul Cătălin Cherecheș.

‘Castelul Pocol situat într-un loc magnific se află în patrimoniu local şi urmează să intre într-un amplu program de restaurare – reabilitare ca la terminarea lucrărilor să fie deschis publicului vizitator, turiștilor români şi străini care ajung în județul Maramureș. Pentru mine personal, redarea farmecului de altădată a celebrului castel din Valea Roșie e un demers important la care țin foarte mult și face parte din conceptul de punere în valoare a clădirilor vechi, a clădirilor care păstrează patina arhitectonică a unor timpuri apuse care trebuie repuse în valoare şi oferită spre admirație lumii. (…) Castelul va fi complet restaurat, redeschis și introdus în circuitul turistic local alături de alte clădiri emblematice din municipiul Baia Mare’, a spus Cătălin Cherecheș.

Edilul a menționat că artistul florist Cristina Molodovan va repune în valoare Castelul Pocol prin organizarea unor aranjamente florale deosebite care să readucă clădirea și spațiul într-o anume valoare estetică.

Castelul situat pe Valea Borcutului a aparținut învățătorului Alexiu Pocol (1871-1935), proprietar al unei mine și primar al orașului Baia Mare în perioada 1926-1927. Apoi a fost președinte al Băncii Comerciale Baia Mare, președinte al Proprietarilor de Mine Particulare, președinte al filialei locale a Crucii Roșii și membru al societății culturale Astra.

Conform unor documente de arhivă, Alexiu Pocol a fost delegat la Marea Adunare Națională de la Alba Iulia, apoi a fost senator de Baia Mare și președintele organizației locale a Partidului Național Țărănesc. Acesta a fost un bun prieten al istoricului Nicolae Iorga, care a poposit mai multe zile în celebra clădire situată pe Valea Roșie la poalele unui deal.

Alexiu Pocol a încetat din viață într-un sanatoriu din Budapesta.

Castelul Pocol a fost utilizat în cei peste 60 de ani ca școală, depozit sau spațiu de cazare pentru muncitori.

Sursa: ecoPolitic.ro

Pictural Decor

Vezi toate postările

Adaugă comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *