Cristina Moldovan, designer florist, îmbracă castelele și cetățile uitate ale României, mai puțin cunoscute publicului larg, în creații florale unicat și documentează totul într-un serial care poate fi văzut pe youtube.
Interviu de Elena Mihăescu
Foto: Arhiva personală
Cine este Cristina Moldovan?
Sunt un designer florist care, după un debut ca antreprenor în 2015 și o carieră de 15 ani în multinaționalele de top din România am decis să îmi transform pasiunea de a crea într-o activitate independentă, full time. Sub umbrela Pictural Decor, realizez creații floristice, decorațiuni și mobilier pictat cu amprentă unică, în note de frumusețe atemporală. Mă diferențiez prin originalitate și mă identific prin creațiile mele, în special prin promovarea României și a patrimoniului material cultural, istoric și turistic cărora le dedic adevărate basme floristice în cadrul proiectului Flori la Castel.
Ce ai studiat?
Am absolvit facultatea de jurnalism, dar am făcut cariera în advertising și management. De asemenea, am obținut certificarea de Master in Foundation in Floral Design.
Ce îți doreai să devii când erai mică și cât de departe ești de acea dorință?
Când eram mică îmi doream să creez frumosul în fel și chip. Fie că am scris, că am reprezentat cea mai mare editură din lume din poziția de advertising manager, că am gestionat, din poziția de branch manager o agenție locală de top, că am decorat sute de evenimente, că am susținut ateliere de creație floristică, ori că, prin ultimul proiect lansat si dedicat României îmi exprim capacitatea creatoare atât ca scenarist, voiceover, logistic manager, designer florist și promotor al unui brand emoțional de țară, întregul meu parcurs profesional a conlucrat către ceea ce sunt astăzi. Absolut toate misiunile pe care le-am îndeplinit profesional pe parcursul vieții sunt parte importantă din evoluția mea iar călătoria mea profesională a fost întotdeauna una curajoasă și asumată.
Ce ai făcut înainte de a fi designer florist?
Timp de 4 ani am coordonat trustul Șapte Seri din poziția de Senior Sales Manager, fiind responsabilă cu toate cele 13 publicații ale trustului, dar și de bugetele de publicitate necesare și de coordonarea echipelor locale de vânzări. Ulterior, pentru 6 ani, am preluat poziția de Romania Advertising Manager pentru Reader’s Digest, cea mai citită revistă, dar și cea mai mare editură din lume. Am coordonat activitatea departamentului pentru România si am implementat conceptul Trusted Brands, ca proiect special încununat de galele dedicate, lansând cartea Trusted Brands, în anul 2008. Ca urmare a deciziei de a schimba orașul și de a ne reloca din București în Brașov, am preluat poziția de Branch Manager al Agenției locale Manpower Brașov și am coordonat atât aspectele legate de team management cât și pe cele logistice, de dezvoltare și reprezentare a zonei alocate. În octombrie 2015 am decis ieșirea din corporații și dezvoltarea unui proiect de antreprenoriat în design floral, mobilier pictat si decorațiuni.
Cum ai învățat această meserie?
Design-ul floral a fost asimilat atât cu un lung și intens studiu individual cât și prin studii de profil. Ultima certificare obținută este aceea de Master in Foundation in Floral Design, certificare ce are in spate un curs extins de 6 luni. Cursurile te ajută să înveți tehnici noi ori principii de specialitate iar designul floral este o zonă creativă în care permanent se inovează iar procesul de învățare este unul continuu.
Care a fost primul aranjament floral pe care l-ai făcut?
Primele aranjamente au fost coronițe cu flori, făcute în copilărie și decorurile meselor aniversare din familie. Florile proveneau din flora spontană ori de la producătorii locali. Nu exista diversitatea floristică de acum, diversitate generată de bursele de flori însă asta m-a ajutat să iubesc la fel toate florile, fie ele garoafe, crizanteme ori cale. Mi se pare nedrept când unele flori sunt catalogate ca fiind “flori sărace” ori “flori funerare” și, prin munca mea, încerc să schimb aceste percepții.
Cum a început pasiunea pentru flori?
La periferia orașului, bunica cultiva în grădinița ei mărgăritar, zambile, bujori și crini. Mama mea îngrijea permanent florile, vorbind cu ele. Studentă fiind, am purtat cu mine prin toate chiriile o plantă, Hoya carnosa – floarea de ceară, pe care si astăzi încă o mai am vie, în casă . Am crescut învățând despre iubirea pentru flori! Consider că florile sunt cele mai frumoase creații de pe Pământ! Este un privilegiu să lucrezi cu grația, cu parfumul, cu perfecțiunea și cu efemeritatea lor! De mii de ani oamenii și florile își trăiesc efemeritatea împreună! Iar oamenii nu pot exista în lipsa florilor. Preocuparea mea este de a le așeza într-o manieră în care creația să ducă mai departe o poveste. Sloganul meu este: „Rămâi în poveste, basmul floristic abia a început!”
Dar cea pentru castelele și cetățile uitate ale României?
Din iubire și respect pentru istoria și cultura României, din durerea de a vedea pe teritoriul țării noastre zeci de castele condamnate la uitare dar și văzând cum, în alte țări europene toate clădirile de patrimoniu sunt protejate, respectate și valorizate. Experiența de jurnalist mă ajută să fac documentări riguroase dedicate fiecărui castel în parte dar și să conturez scenariul și textul de voce iar cu experiența de designer florist efectiv simt frumusețea și potențialul de redevenire al fiecărui castel iar atunci când le îmbrac în flori le îmbrac, totodată și cu admirația, respectul și speranța unui viitor demn.
Cum a început proiectul Flori la Castel?
Proiectul a fost inițiat în iunie 2020. Constatând cât de multe castele și cetăți în stare critică se află pe teritoriul României, patrimoniu material în suferință, ne-am propus să dezvoltăm proiectul Flori la Castel pentru a trage un semnal de alarmă că riscăm să ni se prăbușească aceste comori ce reprezintă, de fapt, un uriaș potențial turistic. Proiectul este o abordare prietenoasă și nu una critică la adresa autorităților care le dețin alături de care ne vom strădui să identificăm metode reale de ajutor precum campanii de strângere de fonduri și o mai mare notorietate a acelor obiective arhitecturale importante.
Care este miza proiectului?
Miza este promovarea artistică, culturală și turistică a României neștiute, printr-un branding de țară emoțional, fără precedent. Conștientizarea că România mai are pe teritoriul ei nenumărate castele care pot fi ajutate să recapete strălucirea de altădată, din respect pentru istoria, pentru cultura noastră și pentru ceea ce ele ar putea genera din punct de vedere turistic.
În ce constă concret proiectul?
Proiectul Flori la Castel înseamnă filme artistice de scurt metraj ( 5-10 minute ) în care ecranizăm poveștile, legendele ori întâmplările adevărate ale acelor castele. Le îmbrăcăm în flori și în decoruri de epocă pentru a le recrea, între zidurile lor părăsite, splendoarea de altădată. Din punct de vedere fotografic si videografic, contrastul dintre ruină și splendoare este menit să ne ajute să înțelegem mai rapid ce au fost ele cândva, ce sunt acum și câtă nevoie de redevenire au. Episoadele sunt distincte, poveștile ecranizate sunt foarte diferite. Vocea mea este vocea povestitorului din aceste filme, ca parte din semnătura unică a proiectului. Design-ul floral aduce metafora vieții acolo unde ea nu mai există, aduce parfumul, culoarea și vibrația lor specială într-un spațiu al dezolării.
Ce au spus familia și prietenii când le-ai prezentat proiectul?
Atât familia cât și prietenii au fost extrem de încântați de originalitatea proiectului si l-au susținut nelimitat! Soțul meu este nelipsit din echipa de team support. La fel și familiile echipei de filmare. Prietenii ne ajută cu diferite servicii necesare proiectului. Toți se mobilizează! Iar, pentru asta nu le voi putea mulțumi niciodată suficient!
Care sunt castelele și cetățile uitate ale României prezentate în cadrul proiectului?
Primele trei episoade au fost dedicate Castelului Calendar – Ugron, a Cetății Colt și a castelului Radak-Pekri Ozd. FLORI LA CASTELUL CALENDAR, (episodul 1) vorbește despre o tragică iubire netrăită ce-a dat naștere Castelului Calendar (Zau de Câmpie, jud. Mureș), ale cărui 12 intrări simbolizând lunile anului și 365 de ferestre, pentru tot atâtea zile, n-au apucat niciodată s-o primească pe urmașa Romanovilor pentru care baronul Istvan Ugron, fostul ambasador al Imperiului Austro-Ungar la curtea țarului, a construit-o. Episodul 2, FLORI LA CASTELUL DIN CARPAȚI, ne poartă spre Țara Hațegului, pe urmele exploratorului Jules Verne în presupusa sa vizita incognito în România la Cetatea Colț (comuna Râu de Mori, jud. Hunedoara), vizită ce-a dat naștere romanului „Castelul din Carpați”, vândut în milioane de exemplare în întreaga lume. FLORI LA CASTELUL CARE VINDECĂ, episodul 3 al docudramei și cel mai bogat încărcat emoțional de până acum, ne aduce la castelul Radak Pekri din Ozd, comuna Bichiș, județul Mureș, al cărei stăpână a fost Szidónia Kata Petrőczy, prima femeie scriitoare din perioada barocă din Ungaria și cea mai importantă reprezentantă a poeziei baroce. Szidónia i-a încredințat castelului misiunea de a proteja și vindeca pe orice îi va fi în apropiere, iar 300 de ani mai târziu acesta îți duce menirea la bun sfârșit, prin tratarea adițiilor grave în centrul de terapie construit în hambarul castelului. Trista poveste de viață a lui Zsolt, cu puternic impact emoțional stă mărturie pentru puterile castelului, un loc al vindecării, al speranței și al noilor începuturi. Toate episoadele sunt vizibile pe www.florilacastel.ro.
Care ar fi cetatea / castelul cu povestea cea mai spectaculoasă?
Absolut toate castelele au povesti extrem de interesante, care așteaptă doar să fie descoperite și respectate. Nu există preferință pentru un castel sau o anumită poveste, poveștile sunt extrem de diferite, de spectaculoase iar noi le abordăm individual și ne atașăm emoțional de fiecare locație în parte.
Ce spun localnicii despre ce faci tu?
Nu exclusiv localnicii dar și publicul și mass-media îl apreciază deosebit de frumos. De fapt, chiar acest entuziasm și modul lor de a reacționa ne-au încurajat să accelerăm ritmul și să lansam cele 3 episoade în intervalul 20 iunie – 15 decembrie 2020. Planul pentru 2021 este să lansăm încă șapte episoade despre România și ale ei comori nedescoperite.
“Ce ați creat este de revistă, magic!…”
“Ce emoție aparte! Great work and gorgeous decor!…”
“Nici nu vă imaginați ce ați putut transmite! Când îl vizionezi, ești transpus în acea epocă!”
“Artă la cel mai înalt nivel!… Pandemia generează proiecte valoroase!”
“Mă simt ca la Opera, când, la final, aș aplauda la nesfârșit, pentru giuvaerul artistic realizat!…“ sunt doar câteva din mesajele copleșitoare primite de la publicul proiectului!
Dă-ne câteva detalii despre aranjamentele florale pe care le faci pentru aceste castele?
Accesoriile floristice precum și aranjamente ample sunt create după un profund studiu dedicat respectivului castel, al epocii reprezentate în film. De exemplu, în ultimul episod intitulat Flori la Castelul Care Vindecă, floarea laimotiv a fost burgundy royal velvet amaryllis adică acel crin roșu superb născut din catifea, simbolizând viața, fragilitatea, frumusețea și prietenia. Această floare de o frumusețe glorioasă m-a ajutat să construiesc, prin metafore vizuale scene care vorbesc despre gesturi extreme, despre rătăcire, despre acceptare și despre o viață care merge mai departe.
Dincolo de frumusețea lui plenară de care eu sunt îndrăgostită, așa cum numai un florist poate fi îndrăgostit de florile lui, ei bine, el a fost ales și pentru că personajul feminin al filmului, poeta Szidónia Kata Petrőczy a fost cea care a tradus cartea lui Johann Arndt (1555- 1621) – XII crini meniți să reîmprospăteze inimile amorțite sub povara grea a crucii. Această carte, tradusă de poetă în timpul petrecut în temnița din Sibiu, evidențiază importanța credinței, a nădejdii și a dragostei. Din respect și admirație pentru ea am ales ca floare simbol crinul iar, pentru rangul ei nobiliar, am ales burgundy royal velvet amaryllis.
Ce reacții a generat pană acum proiectul?
Publicul se conectează emoțional la acest proiect, îl respectă, îl aplaudă, îl urmărește cu interes și își dorește să viziteze castelele neștiute. Reacțiile publicului și ale mass-mediei ne-au depășit toate așteptările! Le mulțumim cu recunoștință, tuturor! Sute de comentarii extraordinare, reacții minunate în presa locală și națională, știri și emisiuni generoase difuzate în prime-time dar cel mai important dintre toate și dorința de a dona pentru castelul de la Ozd, castelul din episodul 3, Flori la castelul care vindecă. Reacțiile publicului și ale mass-media ne-au depășit toate așteptările! Le mulțumim cu recunoștință, tuturor!
Te-au ajutat mulți oameni în acest proiect. Cui vrei să mulțumești?
Mulțumesc din inimă echipei mele: Fotomihai Brașov, Ciprian Cenan, Andrei Ganea, Mihai Grosu, Tiberiu Oprea, Florin Moldovan, Anda Oprea, indie.life, tuturor actorilor și partenerilor care au sprijinit proiectul dar și Doamnei Georgeta Nenciu – coordonator al Fundației Prețuiește Clipa pentru sprijinul financiar neprețuit!
Articol apărut în Revista Casa Lux – ediția primăvară 2021



Adaugă comentariu