Prima pagină » Antena 1: Poveștile readuc castelele la viață

“Avem zeci de castele fermecătoare și pline de legende care zac în ruine. O tânără din Brașov luptă să le redea strălucirea de altădată într-un mod inedit.

Prezintă poveștile de dragoste și dramele țesuse în jurul acestor edificii fabuloase. Speră ca astfel, cu toții vom înțelege că, reușind să le salvăm, ne vom salva întreaga istorie.

În comuna Zau de Câmpie din Mureș găsim un castel unic în țară. I se spune Castelul-Calendar. Are 365 de ferestre, șapte terase, iar cele patru turnuri simbolizează anotimpurile.

A fost ridicat în urmă de un secol de baronul Ugron, la acea vreme, ambsador al Austro-Ungariei în Rusia. Voia să i-l ofere cadou fiicei țarului Nicolae al 2-lea al Rusiei, de care s-a îndrăgostit iremediabil.

Castelul nu a avut niciodată șansa să strălucească sub ochii femeii mult iubite. Mai mult decât atât, o tragedie cumplită umbla să se întâmple în 1918 când Olga Romanova și familia ei au fost uciși de bolșevici.

Baronul nu a locuit niciodată aici. S-a stins între-un azil, în timp ce castelul a fost confiscat de comuniști și a fost, pe rând, depozit de cereale, sanatoriu pentru bolnavii de TBC și casă de copii.

În județul Hunedoara găsim un alt edificiu plin de legende care zace în ruină. Cetatea Colți. A fost ridicată în secolul 14, iar acum aproape că nu a mai rămas nimic din ea. Se spune că pe aici a trecut marele Jules Verne. Fermecat de frumusețea acestui loc, dar și o româncă, a scris una din capodoperele sale.

Cea care încearcă să readucă la viață aceste monumente este o tânără din Brașov. Cristina Moldovan este designer florist şi vrea să le transforme, prin poveștile lor, în bijuterii turistice.

Cristina Moldovan, autoarea proiectului „Flori la castel”: Ceea ce noi facem nu sunt documentare istorice, în schimb, sunt materiale extrem de bine documentate și venim și prezentăm oamenilor poveștile, legendele, întâmplările fascinante pe care ei ar trebui să le știe, mai ales dacă se hotărăsc să viziteze acel obiectiv. Este o muncă nebună, dar frumoasă, numai partea de documentare a durat două săptămâni.

Recondiționate, castelele pline de legende ar putea atrage milioane de turiști anual, așa cum se întâmplă la Castelul lui Dracula.”

Text preluat: – sursa: Observator Antena1.ro – https://a1.ro/video/antena-1/observator/povestile-readuc-castelele-la-viata-id1019489.html

Pictural Decor

Vezi toate postările

Adaugă comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată.